Toate bancile si IFN-urile, precum si Guvernul, pot decide fara probleme amanarea ratelor la credite pentru cei afectati de criza COVID-19, ne asigura BNR

2020-03-25

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ca toate bancile si IFN-urile pot lua masura amanarii ratelor la credite pentru clientii afectati de criza coronavirusului COVID-19, iar Guvernul poate adopta un moratoriu pentru credite, in care poate include masuri suplimentare, precum subventionarea dobanzilor.

In acest scop, BNR va ajuta, la randul sau, bancile, permitandu-le, pe de o parte, sa nu inregistreze cheltuieli (provizioane) suplimentare pentru creditele cu rate amanate, iar pe de alta parte sa-si foloseasca in acest scop o parte din rezervele de capital si de lichiditati, cu pastrarea bonitatii "in limite acceptabile". (vezi aici comunicatul BNR)

BNR a incurajat bancile sa amane ratele la credite inca de saptamana trecuta, printr-un comunicat din 18 martie, in care spune ca "BNR acționează și susține în totalitate demersurile sistemului bancar, de sprijinire a persoanelor fizice și companiilor afectate de criză, prin modalități adecvate, de la caz la caz, de ușurare a ratelor la creditele în curs și de facilitare a accesului la noi linii de finanțare".

De atunci, mai toate bancile mari au anuntat ca vor permite clientilor afectati de coronavirus sa-si amane ratele la credite, fara sa-i raporteze la Biroul de Credit, pe perioade intre una si sase luni, in principal pe trei luni. (vezi aici masurile luate de Banca TransilvaniaBCRBRDCEC BankINGRaiffeisenUnicreditFirst BankOTP BankCredit EuropeGaranti BBVA)   

Dar cum criza COVID-19 s-ar putea prelungi si agrava, bancile, BNR si Guvernul s-au gandit ca amanarea pe 3 luni a ratelor ar putea fi insuficienta, astfel ca ar fi nevoie de masuri si mai ample, mai ales ca amanarea ratelor a devenit competitie politica, cu PSD anuntand amanarea acestora pe 6 luni.

Bancile au cerut insa BNR sa le ofere garantii ca nu le va cere capital sau cheltuieli suplimentare (provizioane) pentru amanarea ratelor, asa cum se intampla in conditii normale, si in acelasi timp sa le ofere sprijin suplimentar pentru a-si asigura lichiditatile de care au nevoie pentru functionare pe un termen mai lung, dat fiind ca nu vor mai incasa o parte din credite.

Astfel ca BNR a venit aseara cu precizari, asigurand atat bancile, cat si IFN-urile, ca actuala legislatie permite bancilor si IFN-urilor sa amane plata ratelor la creditele oricarei persoane afectate de pandemia COVID-19, fara cheltuieli (provizioane) suplimentare.

In acelasi timp, BNR va permite bancilor sa-si foloseasca o parte din rezervele de capital si de lichiditate, pentru a putea amana ratele la credite si pentru a furniza noi finantari firmelor.

"Banca Națională a României a decis să permită băncilor să utilizeze temporar (până la o dată ce va fi comunicată ulterior) amortizoarele de capital anterior constituite, cu menținerea respectării cerințelor prevăzute de cadrul legal pentru aceste flexibilizări. Adaptarea la noile condiții a amortizoarelor de capital sprijină băncile în a-și menține rolul de suport al economiei reale.

Totodată, conform cadrului de reglementare, băncile au constituit și menținut rezerve de lichiditate care pot fi utilizate pentru a face față unei cereri mărite de lichiditate pe parcursul unei situații de criză", precizeaza BNR in comunicat.

BNR a facut acest anunt dupa ce s-a consultat cu Autoritatea Bancara Europeana (ABE): "aceste interpretări legate de starea de nerambursare în condițiile pandemiei de COVID 19, se bazează pe prevederile Ghidului EBA GL/2016/07, fiind agreate cu Autoritatea Bancară Europeană (European Banking Authority - EBA). Ele creează premisele pentru sprijinirea clienților cu credite în curs de derulare și facilitarea accesului la noi linii de finanțare, cu menținerea în limite acceptabile a bonității instituțiilor financiare."

Dupa anuntul BNR, Guvernul a anuntat va decide amanarea platii ratelor la credite de catre persoanele si firmele afectate de coronavirus si ar putea subventiona si dobanzile. (vezi aici detalii)

Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, a explicat ca nu doar bancile pot amana fara probleme ratele la credite, ci si Guvernul poate adopta un moratoriu privind amanarea ratelor pentru toti romanii, indiferent la ce banca sau IFN au imprumutul, sau sa subventioneze dobanzile.

Si guvernele altor tari din regiune, precum Ungaria si Polonia, au decis sa suspende plata ratelor la credite, din cauza crizei coronavirusului, pe perioade intre 6 luni, in cazul Poloniei, si pana la finalul anului, in Ungaria.

Guvernul din Polonia a alocat si fonduri bugetare destinate amanarii ratelor la credite.